Over ons

Online winkelen is al jarenlang aan een opmars bezig, dit kan gevolgen hebben voor de positie van fysieke winkels en dienstverleners en daarmee ook lokale gemeenschappen. Tegelijk voorziet het online winkelen in een grote behoefte van de klanten. 

Dit heeft in Gemeente Westland geleid tot een initiatief dat de kracht van online winkelen en de kracht van lokale winkelcentra bundelt. De basis van Winkel in Westland is gelegd in het voorjaar van 2020, winkels moesten vanwege het coronavirus noodgedwongen (tijdelijk) de deuren sluiten en ondernemers zochten alternatieve afzetmogelijkheden en richtten zich op de bezorging van online bestelde producten. MKB Westland heeft samen met Villenova, middels een financiële impuls van Gemeente Westland, het platform opgezet zoals dat nu bestaat.  

De Online Winkelstraat is een verlengstuk van de fysieke winkelstraat. Alle ondernemers in de Westlandse centra kunnen deelnemen en hun producten online aan de consument aanbieden. Middels WinkelinWestland.nl zal het gehele Westlandse aanbod in één oogopslag bij de consument onder de aandacht worden gebracht. Niet alleen winkels, maar ook de dienstverleners en zorgaanbieders krijgen ruimte op dit platform. De consument ziet wat er allemaal te vinden is bij de Westlandse ondernemers, zij kunnen ook direct aankopen doen die bij hen thuisbezorgd worden. Één winkelmandje, één bezorgmoment maar wel gekocht bij de lokale ondernemer. Want met elkaar behouden we allemaal graag de levendige dorpscentra. Dit kunnen we alleen door ook onze online aankopen lokaal te blijven doen. Zo kunnen lokale ondernemers het plaatselijke verenigingsleven blijven steunen en wordt ook op het gebied van duurzaamheid een slag geslagen. Producten die ‘om de hoek’ verkrijgbaar zijn, leggen een minder grote reis af.

Naast fysieke winkels, zorgverleners en dienstverleners hebben ook horecaondernemers zich aan het lokale initiatief gecommitteerd. Consumenten kunnen eten bestellen om zelf af te halen of thuis te laten bezorgen. Ook kan een tafel in een lokale horecagelegenheid worden gereserveerd.

Op 6 oktober 2021 is Winkel in Westland live gegaan. Wethouder Albert Abee plaatste online de eerste bestelling.